Vad gör en trädgårdsarkitekt när det är vinter?

 

 

Vi ligger på soffan och äter praliner! Skämt åsido. Vi brukar få den frågan ibland och det kanske kan vara roligt att veta. Visst är det färre uppdrag november-februari. Men det har blivit allt vanligare att våra kunder är förutseende och kontaktar oss redan under hösten så att vi kan rita och planera under vintern. Dessa kunder ligger i startgropen och har möjlighet att förverkliga sina trädgårdsdrömmar redan nu till våren.

Att rita trädgårdar på vintern är perfekt. Foto: Anna-Lena Biel Jönsson

På bordet just nu har vi bl.a. en privatkund vars trädgård vi ritade i höstas. De ville uppdatera sin framsida så att den blir mer inbjudande. Nya växter, belysning och en mysig sittplats. Förslaget föll i god jord och nu sammanställer vi en offert rörande anläggningen och hoppas kunna sätta igång med den i slutet av mars eller början av april. Fler privatträdgårdar är på G, bl.a. i Åhus och Furuboda, de ritas och presenteras under januari-februari. Dessa hoppas vi kunna anlägga senare i vår. Men innan man kommer så lång så skall växt- och materialförslag presenteras, offerter skall tas fram och tas ställning till, projektet tidsplaneras och alla växter och material beställas och levereras. Håller tummarna för att vi får förtroendet hela vägen. Det är så roligt att få följa med våra kunders trädgårdsdrömmar från idé till verklighet. Det är en stor förmån som fyller oss med massor av energi. Vi hade dock inte klarat det utan våra duktiga samarbetspartners.

Till våren skall vi så en äng. Och insekterna som vi hoppas skall komma måste ju ha någon stans att bo. Så några insektshotell är beställda. Foto: Pixabay

I vårt förra blogginlägg  berättade vi om ett Lapidarie (en samling gravstenar) som vi hade förmånen att få planera och anlägga vid Vä-kyrkogård. Nu i vår, i slutet av mars eller början av april, beroende på väder och vind, skall vi anlägga en äng i anslutning till denna. Frö och växter är beställda men det är mycket annat som skall planeras så att allt flyter smidigt. Ytan mätas ut och delas upp, marken förberedas, frö skall sås, växter planteras, bevattning skall installeras, insektshotell skall på plats. Så spännande det skall bli. Detta är ett projekt som vi jobbat med i omgångar under nästan ett år men våra kontakter på kyrkan har arbetat med detta under mycket längre tid än så. De ser säkert också fram emot att anläggningen skall bli klar. Sedan skall ju allt etableras och växa till sig. Mogna så att säga, innan man kan se hur det är tänk att det skall se ut på riktigt.

En lastbil kommer lastad med bl.a. en Quercus petraea, bergek och… Foto: Wikimedia
…tre stycken Euonymus planipes/körsbärsbenved. Och mycket, mycket annat. Foto: Anna-Lena Biel Jönsson

En lastbil kommer lastad. Med vadå? I april kommer också en lastbil full med växter som vi beställde redan i höstas. Träd, buskar och perenner. Dessa skall planteras på lite olika ställen runt om i Åhus och Träne. Markbearbetningsplaner skall skrivas, jordförbättring beställas. Även här är det en del förberedelser som skall göras nu i vinter innan den faktiska växtsäsongen sätter igång. Vi måste även hinna med bokföring och göra bokslut. Hemsidan skall uppdateras. Så ni ser, även om det är s.k. lågsäsong i branschen så har vi en hel del att göra. Inte mycket tid över till att ligga på soffan och äta praliner. Men kan väl hända att det slinker ner en och annan pralin. Så ring, ring, ring… Vi hjälper gärna med att förvandla era trädgårdsdrömmar från idé till verklighet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *