Tallen i perspektiv

Pinus sylvestris – vår inhemska tall. Trädet som blivit ett kännetecken för Åhus.

Nog har de flesta koll på den mest fotograferade tallen i Skåne. Den står ju där, mitt på stranden, något ödsligt och med en målerisk framtoning. Den finns till och med representerad på bild i boken Stadsträdslexikon som är skriven av Henrik Sjöman, min handledare från studierna vid SLU. I boken får den representera vår vanliga inhemska tall, så vår Åhustall kan numera ses av alla trädgårds- och landskapsakademiker då boken på kort tid har blivit likt en trädbibel i utbildningen på SLU.

Men det är ju inte den enda tallen vi har i Åhus. Många har trädgården full. Vissa gillar det och andra tycker att det gott skulle kunna räckt med att det fanns en högst två, eller rent av ingen alls, på tomten eller för den delen på golfbanan. Själv hade jag gärna sluppit några av tallarna vid hål 4 på Åhus Västra. Saknar du däremot tall, eller vill ha ännu fler, på tomten kan man ordna detta. Det finns många arter av tall som fungerar i våra trädgårdar stora som små, breda, krypande, långbarriga, kortbarriga och spretiga varianter. Även för inomhusbruk finns men då i pappersformat, en uppsjö av fina fototapeter där ljuset letar sig ner mellan tallars grenverk.

Tallen är en tolerant rackare som tål att stå från mycket kargt och torrt till blött och kallt. Från karg berghäll till myr. På riktigt goda jordar med mycket näring så blir de ståtliga exemplar om man ser till att hålla bort alla andra träd som också gillar den platsen (och de är många). Den konkurrerar nämligen dålig med andra träd då den skuggas ut mycket enkelt. Därför har den anpassat sig för att klara platser som andra träd ratar bara för att få vara ensam om ljuset. Ett sätt att överleva.

För många år sedan såg jag en dokumentär som etsade sig fast i minnet. Det handlade om en trädfotograf som vigt sitt liv att ta landskapsfoton och särskilt då på tallskog i olika ljus. Morgonljus, kvällsljus, daggiga dagar, dimmiga dagar mm. Jag blev helt fascinerad av hans bilder. Denna koreanska fotograf, Bae Bien-U, är världsberömd och då särskilt för hans foto på de sydkoreanska knotiga tallarna som tydligen ses som andliga varelser. Och nog är det något alldeles särskilt med vår egen Åhustall på Täppetstranden, som gjort att den blivit så fotograferad.  

Fakta I trädbibeln Stadsträdslexikon står att läsa att tallsläktet omfattar ca 110 arter och med det blir den det störst bland barrväxterna och att vår inhemska tall är den art inom släktet som har den största geografiska utbredningen. Du hittar den vildväxande i Nord- och Centraleuropa och i norra Asien. Vill man läsa mer och är intresserad av träd i allmänhet så är ett tips att köpa hem boken som är skriven av Henrik Sjöman & Johan Slagstedt. Båda har en gedigen växtkännedom och undervisar bland annat på SLU i Alnarp.

Anna-Lena och jag, Helen, hoppas att ni får härliga soliga dagar i Åhus, och vem vet, ni kanske landar för en stund i skuggan av en tall för lite svalka.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *