Sju blommor under min huvudkudde!

Under midsommarnatten får växterna magiska krafter. Sju sorters blommor skall plockas under tystnad och placeras under kudden och då skall du drömma om din framtida kärlek. Nu har jag redan hittat min kärlek men här kommer sju av mina favoritblommor som hör sommaren till. Om de har magiska krafter får du testa själv.

Astrantia major ’Star of Fire’/stjärnflocka  –  En, enligt mig, sanslöst vacker blomma. Som ett smycke. Tål att betraktas på riktigt nära håll. Så ner med näsan i rabatten. Då ser du att blomman egentligen inte är en blomma utan många små blommor i en flock omgiven av svepeblad. Blommar under juni till september. Detta är en odlingsvärd gammeldags perenn som både är skir och robust på samma gång. Blir ca 70 cm hög. Den trivs i näringsrik fuktig men väldränerad jord. I Åhus kan den med fördel placeras i woodland eller en skuggrabatt där det inte blir allt för torrt. Med ett litet tillskott av kompost på våren så kommer den att skrika av glädje och förgylla din midsommar.

Bistorta officinalis ’Superba’/stor ormrot  –  Som mjuka fluffiga rosa trumpinnar står de i rabatten. Man kan inte låta bli att dra handen genom dem. Inte heller detta är en blomma utan många små, rosa blommor som sitter tätt och bildar långa toppställda ax. Blommar under maj till juli. En lättodlad marktäckande perenn som lätt kan ta över så man behöver hålla efter den. Men den är vackrast i stora sjok tycker jag så ge den lite utrymme. Blir ca 60 cm hög. Även denna vill ha lite mer fukt så i Åhus bör den placeras i halvskugga.

Geranium macrorrhizum/flocknäva  –  En delikat och söt liten blomma. Vi brukar prata om ballerinor och grovjobbare. Detta är definitivt en grovjobbare men blomman är vacker som en ballerina. Nävor över huvud taget är marktäckarnas marktäckare utan tvivel. Bör finnas i varje trädgård, då skulle det sparas mycket tid och arbete med ogräsrensning. Det finns många olika sorter som passar i allt från sol till skugga. Flocknävan är en otroligt lättodlad och kravlös perenn som sprider sig snabbt och är därför en ypperlig marktäckare. Blommar nästan hela sommaren, juni till augusti, blir ca 20-40 cm och trivs i sol till skugga. Nästan för bra för att vara sann.

Leucanthemum vulgare/prästkrage  –  Vem kan motstå en prästkrage? Inte jag i alla fall. Ett måste i midsommarbuketten. Passar i en gammeldags rabatt tillsammans med blåklockor, riddarsporrar och rosor eller i ängsplanteringen. Vill stå ljust, blommar juni till oktober och blir ca 20-90 cm beroende på namnsort.

Salvia nemorosa ’Caradonna’/stäppsalvia  –  Älskar kombinationen av friskt gröna blad med nästan svarta stjälkar och mörkvioletta blommor. Tycker om att använda den i stora stråk så att den löper som en flod genom planteringen. En riktigt användbar perenn som står stadigt och upprätt i rabatten. Blommar länge, juni till september. För ett andra flor på hösten beskärs växten direkt efter blomningen. Blir ca 60 cm hög. Vill stå i full sol.

Tellima grandiflora/anagrambräcka  –  Skall försöka förklara varför jag älskar denna växt. Blommorna är gröna och ganska oansenliga. Ensamma är det kanske inte så mycket med dem men när de planteras i stora grupper så bildar blommorna gröna pärlande skyar och då blir man bara kär. Utvecklas bäst i något fuktig jord och i halvskugga. Rent utseendemässigt är det också där den passar bäst tycker jag, för då lyser den riktigt upp i skuggan. Blommar i maj till juni och blir ca 35-50 cm hög.

Thalictrum ’Elin’/trädgårdsruta  –  Detta är en riktig wow-växt på många sätt. När bladen tittar upp ur marken på våren så är de purpurfärgade för att sedan övergå till daggigt grågröna. När jag köpte mitt exemplar under en resa till Holland för ett antal år sedan när jag var ung och grön, blivande växtnörd så stod det på lappen att den skulle bli ca 2-2,5 m hög. Feltryck trodde jag eller kanske bara i Holland. Men det stämde. Högst där uppe över mitt huvud bildas sedan stora yviga skyar av violetta små blommor med limegula ståndare. Oemotståndliga och ouppnåeliga.

Helen & jag, Anna-Lena önskar er en riktigt skön och avkopplande midsommar så hörs vi snart igen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *