Temperaturen (i skrivandes stund) är mild och solen visar sig. Jag längtar efter att gå ut i trädgården och vårstäda. Det kliar i fingrarna och jag är rastlös. Klippa ner perenners vissna delar, räfsa ihop löv och ta bort ett och annat ogräs som orkat sig upp. Göra det fint inför vårlökarnas ankomst som krokus, scillor och andra tidiga vårlökar.
Men faran för vassa frostiga dagar och nätter är inte över. Det fick jag bittert erfara förra året då min iver för att fixa i trädgården för tidigt var för stor. Ett antal av mina mer känsliga växter fick stryk och de repade sig aldrig då de stod helt oskyddade när köldnätterna kom.
Vad skall man då göra när lusten för trädgårdsarbete infinner sig? Jag var helt enkelt för nitisk i mitt rensande förra året. I år blir det att klippa ner de vissna delarna på perennerna i mindre storlek och lämna kvar dem i rabatten som ett skyddande lager för de nya knopparna. Smula ner löven i mindre bitar och låta dem ligga kvar i rabatterna. När det sedan blir lite varmare och smådjuren (maskar, gråsuggor mm) har vaknat till liv och kommit fram så hjälper de till att bryta ner växtresterna och på så sätt förbättras även strukturen i jorden i rabatterna. Allt till gagn för växterna.
Redan nu så finns det vårtecken att hitta. På södersidan i skyddat läge kommer de upp allra först. Just nu blommar små soliga vintergäck för fullt. Men som det svenska namnen antyder så är de gäckande, snö och frost kan komma när som. Det är inte bara de som syns utan här finns både tulpaner och narcisser på väg upp. Än så länge syns bara topparna på bladen medan blomanlagen fortfarande är skyddade under mark. Krokus och scilla syns inte till än men när det väl är dags kommer de i mängder. Scillan bildar ett hav av blått med vita krusningar. De sprider sig mer än gärna här i den väldränerade jorden.
Innan denna blomsterprakt infinner sig så passar jag på att njuta av lökväxter inne i kruka istället. Dessa fördelas i diverse krukor, vackra glas och fat och sprids i huset. Gillar särskilt pärlhyacint som doftar så underbart gott.
Från många av våra buskar och träd går det att ta in grenar för att driva upp i blom. Äpple, plommon, körsbär och päron, rosenkvitten, trollhassel är lätta att driva fram. Har man inget av dessa träd hemma eller man inte vill ta någon gren från dem så går det bra att inhandla dessa i de flesta blomster/trädgårdsbutiker. Själv köpte jag mig en gren av magnolia och hoppas att den snart vill lysa vackert i vardagsrummet.
Snart stundar våren, de kyliga dagarna och frostiga nätterna är över och jag kan stilla mina kliande fingrar med allt påtande i trädgården.
ATT TÄNKA PÅ
Vårlökar som du köper in nu kan du spara för att plantera i trädgården när det blivit något mildare.
Vårsolen kan vara skarp medan temperaturen är låg och då behöver man skydda vissa växter som börjat att vegetera. Det finns skuggväv som man kan linda in växterna i. När det är torrt i markerna (ingen risk i år) så behöver man hjälpa till med vatten till de städsegröna växterna (de som är gröna året runt).
Gnagskydd kan behövas på vissa träd och buskar. Särskilt på rönn. Rådjur och kaniner kan förstöra rätt mycket senvinter – tidig vår då det inte riktigt kommit igång i naturen än medan i en villaträdgård kan det finnas en hel del smaskigt och som passar deras smaklökar.