Kryddväxter

De exotiska kryddorna har en intressant och turbulent historia då man fraktade dyrbarheter som kanel, muskot, kardemumma, kryddnejlika, ingefära och peppar från Indien och Orienten längs Sidenvägen via Mellanöstern och mindre Asien vidare till Europa. Stormakterna i Europa försökte få kontrollen över kryddflödet, dels gav det stora vinster men också stor politisk makt. Korståg sändes ut, städer brändes. Under 1400-talet skickades det ut expeditioner med syftet att hitta sjövägen till Indien och Orienten. I ett av dessa försök, 1492, upptäckte Columbus Amerika. Så kan det gå. I och med detta så kom kryddpeppar, vanilj, chilipeppar och kakao till Europa. Detta är bara skummat på kryddhistoriens ytan och det slutar naturligtvis inte där. Ni får fördjupa er ytterligare om det låter intressant. Många av dessa exotiska kryddor går ju inte att odla på friland här i Europa. Det krävs mer kontrollerade miljöer.

Foto: Pixabay

Men gråt inte för det. Kryddor med ursprung från Europa och som mycket väl går att odla här, är många, smakfulla, aromatiska och färgrika. Som till exempel anis, citronmeliss, fänkål, gurkört, humle, isop, johannesört, koriander, kummin, kvanne, lakritsrot, lavendel, malört, myrten, myskmadra, oregano, pepparrot, pimpinell, renfana, ringblomma, rosmarin, salvia, sommarkyndel, spansk körvel, timjan, vinruta, vinterkyndel för att nämna några.

Kryddväxter är enkla att odla. De trivs i kruka, kökslandet, örtagården och fungerar även att kombinera med andra växter i rabatten. Eftersom de flesta härstammar från medelhavet så vill de stå väldränerat, soligt och varmt. Här är några favoriter:

Citronmeliss är en perenn kryddväxt som sprider sig med utlöpare och frön. Den lättodlad och har inga större krav på sin växtplats. Den har en frisk citronsmak och passar utmärkt till fisk, sallad, ägg, lugnande te och som dekoration på efterrätter och bakverk. Några färska blad i vattenbringaren ger vattnet en god citronsmak.

Dragon är en perenn kryddväxt som blir 60-80 cm hög. Det finns både fransk och rysk dragon. Fransk dragon har mycket godare smak men är inte lika härdig som rysk. Dragon används mestadels färsk, men går att frysa. Den har en lakritston som passar fint med fisk, ägg, kyckling och lamm. En klassisk krydda i både hollandaise- och bearnaisesås.

Timjan, en perenn kryddväxt som blir 10-20 cm hög. Torktålig och vacker marktäckare. Odlas i stenparti i full sol, eller i krukor. Timjan finns i många olika smaker och variationer. Trädgårdstimjan passar till vilt, pasta, potatis, soppor och örtte. Vissa sorter är känsliga för hårda vintrar och barfrost, så täck gärna om du odlar den på friland.

Basilika fungerar i Sverige som en ettårig ört om man odlar den utomhus. Många smakvarianter, med olika färg och form på bladen. Blir 20-30 cm hög och vill stå vindskyddat och varmt, med jämn fuktighet i jorden. Perfekt att odla i växthus eller i kruka stående ljust inomhus. Äts färsk i tomat- och mozzarellasallad, örtsåser, pesto och asiatiska rätter.

Mynta är en perenn växt med mycket god, jag skulle vilja säga hysterisk, spridningsförmåga. De sprider sig med underjordiska utlöpare så de bör odlas med någon form av rotspärr t ex en nedgrävd kruka utan botten. Jag har lärt mig av gamla misstag och odlar min i kruka, det går också bra. Det finns en uppsjö av sorter och arter med stor variation i smak och utseende. Mynta är gott till örtte. Smaksättning av sallader, såser och lammrätter. Gott i smoothies. Kan både torkas och frysas. Dekoration på bakverk och desserter. En myntakvist i vattenkaraffen för smaksättning.

Kungsmynta eller ”Nordens oregano” som den ibland kallas, är en av våra vanligaste kryddväxter. Den är mycket lättodlad. En perenn halvbuske som blir 30-40 cm hög. Sprider sig lätt med utlöpare och frön. Uppskattas av fjärilar, humlor och bin. Går att använda som oregano men är även god till lamm, soppor, örtte och i bröd. Kan mycket väl torkas.

Persilja är en av våra vanligaste färska örter. Det finns både krusig- och slätbladig persilja. Persiljan är en bienn (tvåårig) växt som ger bäst skörd första året. Kan användas färsk i nästan alla maträtter, i sallader och som garnering. Man skall inte torka persilja, men den går bra att frysa.

Rosmarin är en flerårig kryddväxt och halvbuske, med god smak och arom. Det är en torktålig solälskare som omgetts av mystik ända sedan antiken. Den är inte vinterhärdig i hela Sverige, men den kan odlas i kruka och vinterförvaras ljust och frostfritt. Rosmarin passar till lamm och kyckling. God i inläggningar med fetaost eller som smaksättare i vinäger.

Salvia är en flerårig halvbuske som blir 40-50 cm hög. Den är både fin som kantväxt och i rabatt. Är vacker tillsammans med t ex rosor och lavendel. Det är en halvhärdig kryddväxt. Ibland kan vintern gå hårt åt den då kan man klippa ner den till hälften på våren så ser den inte risig ut. Den kan med fördel odlas i kruka. God till kött, fågel och tomat, pasta, bönor och fetaost. Kan även rekommendera friterade salviablad som tillbehör.

Vad är definitionen av en krydda? ”En krydda består enligt definitionen av ätliga delar av växter, som traditionellt tillsätts mat på grund av sin smak, arom och färg. Förutom att använda kryddor inom matlagningen för att tillföra smak och förlänga hållbarheten så används även kryddor som medicin, som färgämnen och vid parfymtillverkning.” Källa: Wikipedia.

Vad är en perenn? ”Perenner är fleråriga örtartade växter som vissnar ner på vintern och börjar växa igen på våren.” Källa: Wikipedia.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *