Årets perenn 2017, Phlox stolonifera ’Alba’, krypflox.

Foto: Perennagruppen

”Det intensiva gröna bladverket i kombination med blommorna, som är de vitaste vita, ger växtväven en unik lyster.”  Så skriver Perennagruppen om årets val, krypflox ’Alba’.

Vi startar igång årets första trädgårdsartikel med 2017 års perenn. Perennen är utvald av perennagruppen och uppvisad på trädgårdsmässan, Elmia Garden i september förra året. Valet hamnade på Phlox stolonifera ’Alba’ – krypflox.

Vad vill krypfloxen ha för förutsättningar för att trivas och må bra? Jo, det är en frisk och lättodlad växt som trivs nästan överallt. Den trivs bra både på de sandiga väldränerade till de mer kompakta jordarna. Men undvik ytterligheterna, de mest torra och blöta jordarna, för där kommer du inte att kunna nyttja växtens fulla potential. Några större ljuskrav har den inte, den tål att stå både på ljusa till de mer skuggiga platserna. Men tänk att ju ljusare den står ju mer fukt i marken vill den ha. Är jorden alkalisk eller sur så är inte det heller några större problem, flexibilitet även här.

Som ni vet brukar vi kallar vissa växter för grovjobbare. Detta är växter som täcker och skuggar marken så att ogräs har svårt att etablera sig just där. Krypfloxen kan man lägga till i denna kategori. Den sprider sig sidledes och bildar en fin frodig matta utan att för den delen ta över helt i rabatten. Ca 15 cm hög blir den. Den kommer igång och grönskar tidigt på våren och kan behålla sina gröna blad långt in på vintern. Perfekt för att hålla ogräs borta. I maj-juni sätter den igång att blomma i vitt, oftast rikligt. Vita blommor har en tendens att se lite skräpiga ut men det gör inte krypfloxens utan de försvinner diskret av sig själva. Skulle du inte tycka om vit blomning så finns även sorter i blå till rosa nyanser. Till exempel den purpurrosa sorten ’Home Fires’ och den blåvioletta sorten ’Blue Ridge’.

Det är kanske inte konstigt att denna flexibla växt är något som perennodlarna vill lyfta fram lite extra då den har så många kvaliteter. Så har du en plats i din trädgård som krypfloxen skulle passa in så ta dig en tur till plantskolorna i vår för det brukar inte vara några problem att hitta årets perenn i plantskolorna under följande säsong.

Viktigt att tänka på är att alla nyplanterade växter ska vattnas vid behov tills de är etablerade, även de som tål att stå torrt. När det gäller perenner så brukar man räkna med att det ta en till två växtsäsonger för dem att etablera sig.


Faktaruta

Perennagruppen består av 15-tal företag som odlar perenner. De utser årligen årets perenn. Den presenteras på Elmia Garden, en trädgårdsmässa som går av stapeln i september. Syftet med detta är att lyfta fram en särskilt värdefull trädgårdsväxt som har ett extra prydnadsvärde eller har, enligt odlarna, blivit bortglömd. Viktigt är att perennen är frisk, vacker och lättskött. Vill du läsa mer så gå in på deras hemsida så kan du se vilka växter som fått utmärkelsen sen 1997. Mycket läsvärt!

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *