Varför anlägga en äng?

En torräng längs Ekholmsvägen i Skärholmen. Foto: Veg Tech.

Anledningarna till varför man skall anlägga en äng är många. Det är vackert och i vårt undermedvetna har många av oss en förkärlek för blomstrande ängar. Bilder av ängar står för god miljö och trygghet. Många av våra kunder efterfrågar lättskötta trädgårdsmiljöer. Mer lättskött miljö än en äng är nog svår att hitta. En äng är inte bara vacker att se på med sina skira gräs och ljuvliga blommor den lockar även till sig fjärilar, humlor och bin som hjälper till att pollinera fruktträd och grönsaksland och fåglar som tar hand om skadeinsekter. Som sagt så är anledningarna många och goda.

Att samla in vinterfoder till tamboskapen har människor i Sverige gjort sedan vi blev bofasta och började stalla våra djur för cirka 2500 år sedan. Slåttern har sedan dess präglat vårt landskap. En lång rad arter som är väl anpassade för att leva och frodas i marker som slås har varit vanliga. Ängen hölls öppen och solbelyst för att ge god avkastning.

En yta med ängsvegetation är ett tilltalande och lättskött alternativ jämfört med exempelvis kortklippta gräsytor. Även små extensivt skötta ängsytor i kombination med konventionella gräsytor ger ett stort lyft för ett område. Ängen ger en rik och fin blomning under lång tid av året med ett minimum av arbetsinsats. Ängsvegetation som är både art- och färgrik drar även till sig ett varierat djurliv med många olika insekter.

Den 22 november gjorde vi ett blogginlägg där vi reflekterade över ett projekt som vi höll på med då, en anläggningen av ett Lapidarium på Vä kyrkogård. Ordet lapidarium kommer av latinets ord för sten lapis och i detta fall är det en samling av gravstenar. Avsikten är att bevara stenar från äldre, igenlagda gravar. Vill du läsa artikeln så hittar du på sid 28-29 i nr 86. Har du inte den fysiska tidningen så kan du läsa den på nätet. Länk hittar du längst ner i denna artikel. Lapidariumet visar upp Väs historia och kulturarv. Det berättar om vilka människor som funnits på orten, ger en inblick i byns liv förr och de olika samhällsskikten. Stenens utformning och texter visar även på modets växlingar genom åren. I Lapidariumet bör gravstenar som har ett värde att bevara för framtiden samlas. Från olika tidsepoker och med olika utseenden. Det blir, för orten, en kulturskatt som bevaras.

För att tillföra ytterligare historia och kulturarv till platsen och göra den än mer värdefull föreslog vi att man skulle rama in Lapidariumet med en äng. Att det sedan var ett lättskött alternativ till en klippt gräsyta var ytterligare ett starkt argument. Så i våras fick vi förmånen att göra den goda gärningen, att anlägga en äng. Tyvärr har det extremt torra och varma vädret gjort att fröna har haft lite svårt för att etablera sig. Kan vara så att det till våren behöver göras en stödsådd. Tiden får utvisa. Man får inte ha bråttom när man skall anlägga en äng. Så är det ju med trädgård och växter överlag. Det går inte att skynda på. Saker och ting måste få ta sin tid. Det är väl därför som trädgård och stresshantering går så bra ihop.

I samband med anläggningen av ängen så byggde Jörgen Allansson/insektshotell.se även två stycken insektshotell. De blev så vackra att de snabbt döptes om till insektspalats. Vi hoppas på många inneboende i vinter.

Insektspalats. Med möjlighet till långtidsvistelse och övervintring. Helpension med självservering. Foto: Anna-Lena.

Var kan en äng anläggas?

Det finns olika ängsalternativ som kan anläggas i flera olika miljöer. Det finns ängstyper för torra och magra vägslänter, våtmarker, översilningsytor till park- och trädgårds miljöer.

Hur anläggs ängsvegetationen?

Det finns olika metoder för att anlägga ängsvegetation. Vilken metod man väljer beror bland annat på hur snabbt man vill ha en färdig ängsyta, hur lite skötsel man vill ha under etableringstiden samt hur mycket ängsytan får kosta att anlägga. Olika alternativ som finns är Färdig Ängsmatta, Plantering med örtpluggplantor samt frösådd med Ängsfröblandning.

Så har du en yta över i trädgården så finns det all anledning att anlägga en äng. Vi önskar er alla en riktigt skön och avkopplande sommar.

Keep on gardening!

Källa: VegTech. https://www.vegtech.se/markmiljoer/fran-gras-till-ang/

På vårspaning i trädgården och kli i fingrarna

Temperaturen (i skrivandes stund) är mild och solen visar sig. Jag längtar efter att gå ut i trädgården och vårstäda. Det kliar i fingrarna och jag är rastlös. Klippa ner perenners vissna delar, räfsa ihop löv och ta bort ett och annat ogräs som orkat sig upp. Göra det fint inför vårlökarnas ankomst som krokus, scillor och andra tidiga vårlökar.

Men faran för vassa frostiga dagar och nätter är inte över. Det fick jag bittert erfara förra året då min iver för att fixa i trädgården för tidigt var för stor. Ett antal av mina mer känsliga växter fick stryk och de repade sig aldrig då de stod helt oskyddade när köldnätterna kom.

Vad skall man då göra när lusten för trädgårdsarbete infinner sig? Jag var helt enkelt för nitisk i mitt rensande förra året. I år blir det att klippa ner de vissna delarna på perennerna i mindre storlek och lämna kvar dem i rabatten som ett skyddande lager för de nya knopparna. Smula ner löven i mindre bitar och låta dem ligga kvar i rabatterna. När det sedan blir lite varmare och smådjuren (maskar, gråsuggor mm) har vaknat till liv och kommit fram så hjälper de till att bryta ner växtresterna och på så sätt förbättras även strukturen i jorden i rabatterna. Allt till gagn för växterna. 

Redan nu så finns det vårtecken att hitta. På södersidan i skyddat läge kommer de upp allra först. Just nu blommar små soliga vintergäck för fullt. Men som det svenska namnen antyder så är de gäckande, snö och frost kan komma när som. Det är inte bara de som syns utan här finns både tulpaner och narcisser på väg upp. Än så länge syns bara topparna på bladen medan blomanlagen fortfarande är skyddade under mark. Krokus och scilla syns inte till än men när det väl är dags kommer de i mängder. Scillan bildar ett hav av blått med vita krusningar. De sprider sig mer än gärna här i den väldränerade jorden.

Innan denna blomsterprakt infinner sig så passar jag på att njuta av lökväxter inne i kruka istället. Dessa fördelas i diverse krukor, vackra glas och fat och sprids i huset. Gillar särskilt pärlhyacint som doftar så underbart gott.

Från många av våra buskar och träd går det att ta in grenar för att driva upp i blom. Äpple, plommon, körsbär och päron, rosenkvitten, trollhassel är lätta att driva fram. Har man inget av dessa träd hemma eller man inte vill ta någon gren från dem så går det bra att inhandla dessa i de flesta blomster/trädgårdsbutiker. Själv köpte jag mig en gren av magnolia och hoppas att den snart vill lysa vackert i vardagsrummet.

 

Snart stundar våren, de kyliga dagarna och frostiga nätterna är över och jag kan stilla mina kliande fingrar med allt påtande i trädgården.

ATT TÄNKA PÅ

Vårlökar som du köper in nu kan du spara för att plantera i trädgården när det blivit något mildare.

Vårsolen kan vara skarp medan temperaturen är låg och då behöver man skydda vissa växter som börjat att vegetera. Det finns skuggväv som man kan linda in växterna i. När det är torrt i markerna (ingen risk i år) så behöver man hjälpa till med vatten till de städsegröna växterna (de som är gröna året runt).

Gnagskydd kan behövas på vissa träd och buskar. Särskilt på rönn. Rådjur och kaniner kan förstöra rätt mycket senvinter – tidig vår då det inte riktigt kommit igång i naturen än medan i en villaträdgård kan det finnas en hel del smaskigt och som passar deras smaklökar.

Vad gör en trädgårdsarkitekt när det är vinter?

 

 

Vi ligger på soffan och äter praliner! Skämt åsido. Vi brukar få den frågan ibland och det kanske kan vara roligt att veta. Visst är det färre uppdrag november-februari. Men det har blivit allt vanligare att våra kunder är förutseende och kontaktar oss redan under hösten så att vi kan rita och planera under vintern. Dessa kunder ligger i startgropen och har möjlighet att förverkliga sina trädgårdsdrömmar redan nu till våren.

Att rita trädgårdar på vintern är perfekt. Foto: Anna-Lena Biel Jönsson

På bordet just nu har vi bl.a. en privatkund vars trädgård vi ritade i höstas. De ville uppdatera sin framsida så att den blir mer inbjudande. Nya växter, belysning och en mysig sittplats. Förslaget föll i god jord och nu sammanställer vi en offert rörande anläggningen och hoppas kunna sätta igång med den i slutet av mars eller början av april. Fler privatträdgårdar är på G, bl.a. i Åhus och Furuboda, de ritas och presenteras under januari-februari. Dessa hoppas vi kunna anlägga senare i vår. Men innan man kommer så lång så skall växt- och materialförslag presenteras, offerter skall tas fram och tas ställning till, projektet tidsplaneras och alla växter och material beställas och levereras. Håller tummarna för att vi får förtroendet hela vägen. Det är så roligt att få följa med våra kunders trädgårdsdrömmar från idé till verklighet. Det är en stor förmån som fyller oss med massor av energi. Vi hade dock inte klarat det utan våra duktiga samarbetspartners.

Till våren skall vi så en äng. Och insekterna som vi hoppas skall komma måste ju ha någon stans att bo. Så några insektshotell är beställda. Foto: Pixabay

I vårt förra blogginlägg  berättade vi om ett Lapidarie (en samling gravstenar) som vi hade förmånen att få planera och anlägga vid Vä-kyrkogård. Nu i vår, i slutet av mars eller början av april, beroende på väder och vind, skall vi anlägga en äng i anslutning till denna. Frö och växter är beställda men det är mycket annat som skall planeras så att allt flyter smidigt. Ytan mätas ut och delas upp, marken förberedas, frö skall sås, växter planteras, bevattning skall installeras, insektshotell skall på plats. Så spännande det skall bli. Detta är ett projekt som vi jobbat med i omgångar under nästan ett år men våra kontakter på kyrkan har arbetat med detta under mycket längre tid än så. De ser säkert också fram emot att anläggningen skall bli klar. Sedan skall ju allt etableras och växa till sig. Mogna så att säga, innan man kan se hur det är tänk att det skall se ut på riktigt.

En lastbil kommer lastad med bl.a. en Quercus petraea, bergek och… Foto: Wikimedia
…tre stycken Euonymus planipes/körsbärsbenved. Och mycket, mycket annat. Foto: Anna-Lena Biel Jönsson

En lastbil kommer lastad. Med vadå? I april kommer också en lastbil full med växter som vi beställde redan i höstas. Träd, buskar och perenner. Dessa skall planteras på lite olika ställen runt om i Åhus och Träne. Markbearbetningsplaner skall skrivas, jordförbättring beställas. Även här är det en del förberedelser som skall göras nu i vinter innan den faktiska växtsäsongen sätter igång. Vi måste även hinna med bokföring och göra bokslut. Hemsidan skall uppdateras. Så ni ser, även om det är s.k. lågsäsong i branschen så har vi en hel del att göra. Inte mycket tid över till att ligga på soffan och äta praliner. Men kan väl hända att det slinker ner en och annan pralin. Så ring, ring, ring… Vi hjälper gärna med att förvandla era trädgårdsdrömmar från idé till verklighet.

Projektreflektion: Lapidarium vid Vä kyrkogård

 

Bild till vänster. Norra kyrkogården, Lund. Bild till höger. Assistens kirkegård, Köpenhamn. Foto: Helen Sirensjö.

FAKTA Lapidarium (av latinets ord för sten lapis) kallas en samling av stenmonument, såsom gravstenar, skulpturer med mera. I sin enklaste form finns lapidarier numera inrättade på eller intill vissa svenska kyrkogårdar. Avsikten är att bevara stenar från äldre, igenlagda gravar. Källa: Wikipedia.

TANKAR OM LAPIDARIUM: Ett lapidarium visar upp vår historia och vårt kulturarv. Det berättar om vilka människor som funnits på orten som possessionat, änka, tegelmästare, folkskollärarinna, skeppare, fabrikör, handlare osv. Vi får en inblick i byns liv förr och människornas samhällsskikt på orten. Stenens utformning och texter visar även på modets växlingar genom åren. I lapidariumet bör gravstenar som har ett värde att bevara för framtiden samlas. Från olika tidsepoker och med olika utseenden. Det blir, för orten, en kulturskatt som bevaras. För att väcka intresse för lapidarumet behöver det finnas på en plats som syns och som är lättillgänglig för besökare och inte ligger för långt bort från den befintliga kyrkogården.


Vi har ett omväxlande och roligt arbete där endast vår fantasi sätter gränser. Som trädgårdsarkitekter så gör vi miljöer i den mindre skalan. Miljöer som är direkt anpassad till människorna som skall vistas i den. Trädgården har en otroligt stor påverkan på människor! Den sänker pulsen och blodtrycket. Får oss att koppla av och påverkar sömnkvaliteten på ett positivt sätt. Trädgården gör att vi återhämtar oss snabbare vid sjukdomar eller stressrelaterade problem. Allt detta är bevisat i olika undersökningar. Och vi får hjälpa våra kunder att förverkliga deras drömträdgårdar. Hur fantastiskt är inte det!

De flesta av våra kunder är privatpersoner. Men vi har även kunder som är företag, organisationer eller föreningar. Den sista tiden har vi jobbat ganska intensivt med ett projekt till Vä-Skepparslövs församling. Det handlar om anläggandet av ett Lapidarium i anslutning till Vä kyrkogård. I våras (2017) fick vi i uppdrag att lämna ett förslag på hur och var detta skulle ske. Rörande utformningen, förutom att det skall bli en vacker plats, så är målsättningen att den skall vara lättillgänglig för besökare som vill kunna läsa på dessa gamla gravstenar. Det skall vara praktisk och lättskött. Efter att vi tittat på befintliga Lapidarium vid andra kyrkor och en hel del funderande så lämnade vi vårt förslag i maj.

Vårt förslag på placering och utformning av Lapidarium i anslutning till Vä kyrka. Bilden kan vara ganska liten man behöver inte kunna läsa texten bara uppfatta bilderna.

Kyrkorådet gillade våra tankar och godkände utan ”mankemang”. Vi kunde snabbt gå vidare och titta på detaljerna. Det handlade om material- och växtval och mycket om hur det skulle konstrueras. Stora delar av Vä är ju av arkeologiskt intresse så också den plats där lapidariumet skall placeras. Detta måste man ta hänsyn till. Man kan inte förankra något i marken så konstruktionen måste ske ovan mark och ändå vara säker och stabil. Ansökan skickades till Länsstyrelsen och snart fick vi beskedet att den hade gått igenom. Tjohoo…

Vårt växtval: Spiraea japonica ’Genpei’
Vårt materialval, gatsten

 

 

Markplaneringplan och materialbeskrivning inför anläggningen. Bilden kan vara ganska liten man behöver inte kunna läsa texten bara uppfatta bilderna.

När ni läser detta så kommer förhoppningsvis anläggningen av Lapidariumet vara klar. Vi har fått den stora förmånen att få följa en av våra idéer bli verklighet. Det är jätteroligt och en stor förmån. Målsättningen har varit att skapa en vacker nutida miljö som stolt visar upp Väs historia och kulturarv. Det är också viktigt att göra det lättillgängligt för besökarna. Den kommer att ligga i nära anslutning till den södra in- och utgången till kyrkogården. Redan när man kommer utanför grindarna så syns gravstenarna som är vända mot öppningen. Lätt att hitta och lätta att komma till. Formen på området är mjukt och tilltalande och bryter mot det i övrigt fyrkantiga området. Platsen är omfamnat av ett lättskött lägre buskskikt och det kommer finnas bänkar där man kan ta en paus.

 

Allt liv är beroende av vatten

Hur länge kan vi vattna våra trädgårdar med dricksvatten?

Sommaren 2011 så var jag på ett studiebesök på Svabeholms Kungsgård utanför Kivik. Föreningen Trädgården som livsrum hade gjort olika installationer med temat Skörda regnvatten. De visade på hur man kan skörda, sprida och lagra regnvatten och att designa trädgårdar med ett hållbart tänk. De ställde frågan: Hur länge kan vi vattna våra trädgårdar med dricksvatten? Detta besök öppnade dörren för mig till ett mycket intressant område som sedan resulterade i att mitt examensarbete kom att handla om detta: Utformning av synlig regnvattenhantering i privata trädgårdar och bostadsgårdar.

Världen står inför ett klimat i förändring. Redan idag märker vi av dessa förändringar och då främst i form av temperatur- och nederbördsförändringar. Det är ett högaktuellt ämne. Ibland har vi vatten i överflöd och ibland råder det brist. I de flesta trädgårdar leder vi det regnvatten som faller på våra hustak i stuprännor ner i en stenkista. De flesta tänker nog inte ens på det. Regnvattnet bli osynligt. När sedan torkan och värmen slår till så kopplar vi slangen till vattenutkastet och det kommunala nätet och vattnar med dricksvatten. Jag är en nörd och kan prata om detta i timmar om hur andelen hårdgjorda ytor ökar och vad det leder till, underdimensionerade kommunala ledningsnät, breddning av avloppsvatten i sjöar och vattendrag. Men det skall jag inte göra idag.

Traditionell hantering av regnvatten i en privat trädgård. Snabbt och osynligt transporteras vattnet ner i en stenkista. Vips är det ”borta”. 

Dagvatten som en positiv resurs

Jag tänkte prata om vad man kan göra i den privata trädgården för att se regnet som en positiv resurs och inte som något negativt. Denna sommar har vi ju fått vår beskärda del regn, tycker säkert en del. Men ändå kan vi se en hel del växter med torkskador. Så hur kan man Skörda regnvatten och använda det när och där det behövs? Likadant här skulle jag kunna fortsätta i timmar. Skall försöka behärska mig.

Så om man vill gå mot en hållbar hantering av regnvattnet i den privata trädgården och se det som en resurs, var börjar man? Det viktigaste är att minska andelen hårdgjord yta och öka mängden växtlighet.

Man måste undersöka trädgårdens förutsättningar: identifiera de hårdgjorda ytorna, undersök trädgårdens topografi, ta reda på jordens beskaffenhet och den befintliga vegetationen. När man har detta som grund så kan man börja planera för hur man skall hantera regnvattnet på ett vackert och roligt sätt. Även här kan jag gå på i ullstrumporna men här kommer några få och enkla tips på sätt att hantera regnvatten i trädgården som inte bara är bra på ett förnuftigt sätt utan som även tillför andra mer känslomässiga värden.

Gröna tak

Hur vackert är väl inte detta? Och hur bra är det inte. Gröna tak reducerar och fördröjer regnvatten med upp till 60-80 procent på den dagvattenmängd som faller under ett år. De förbättrar både mikro- och makroklimatet: luftfuktigheten kontrolleras och växterna renar luften från damm och andra skadliga partiklar.

Boktips! Här kan få många fina idéer på gröna tak för den privata trädgården. DIY-instruktioner. 

Regntunnor

Ett bra och enkelt sätt att Skörda regnvatten och förvara det tills man behöver det. Här tänker nog de flesta på fula lysande gröna regntunnor. Men det finns så många vackra lösningar.

Denna vackra vattenförvaring såg jag på Great Dixter i England. Vill ha!

Regnkedjor

Hur mycket vackrare är inte detta jämfört med det traditionella stupröret. Sedan får man ju även njuta av det porlande ljudet. Regnkedjans utformning kan variera i det oändliga men det finns två olika typer: länk- och koppdesign. Länkdesignen ligger närmare den ursprungliga utformningen. Men den har en tendens att stänka mer. I japan har man under flera hundra år använt sig av regnkedjor för att samla och leda vattnet från taken till behållare som lagrar vatten.

Bilden visar en regnkedja eller som det heter på Japanska ‘kusari doi’. 

Bara fantasin sätter gränser.

Form & Struktur/Anna-Lena Biel Jönsson

Foto: Anna-Lena Biel Jönsson

Kryddväxter

De exotiska kryddorna har en intressant och turbulent historia då man fraktade dyrbarheter som kanel, muskot, kardemumma, kryddnejlika, ingefära och peppar från Indien och Orienten längs Sidenvägen via Mellanöstern och mindre Asien vidare till Europa. Stormakterna i Europa försökte få kontrollen över kryddflödet, dels gav det stora vinster men också stor politisk makt. Korståg sändes ut, städer brändes. Under 1400-talet skickades det ut expeditioner med syftet att hitta sjövägen till Indien och Orienten. I ett av dessa försök, 1492, upptäckte Columbus Amerika. Så kan det gå. I och med detta så kom kryddpeppar, vanilj, chilipeppar och kakao till Europa. Detta är bara skummat på kryddhistoriens ytan och det slutar naturligtvis inte där. Ni får fördjupa er ytterligare om det låter intressant. Många av dessa exotiska kryddor går ju inte att odla på friland här i Europa. Det krävs mer kontrollerade miljöer.

Foto: Pixabay

Men gråt inte för det. Kryddor med ursprung från Europa och som mycket väl går att odla här, är många, smakfulla, aromatiska och färgrika. Som till exempel anis, citronmeliss, fänkål, gurkört, humle, isop, johannesört, koriander, kummin, kvanne, lakritsrot, lavendel, malört, myrten, myskmadra, oregano, pepparrot, pimpinell, renfana, ringblomma, rosmarin, salvia, sommarkyndel, spansk körvel, timjan, vinruta, vinterkyndel för att nämna några.

Kryddväxter är enkla att odla. De trivs i kruka, kökslandet, örtagården och fungerar även att kombinera med andra växter i rabatten. Eftersom de flesta härstammar från medelhavet så vill de stå väldränerat, soligt och varmt. Här är några favoriter:

Citronmeliss är en perenn kryddväxt som sprider sig med utlöpare och frön. Den lättodlad och har inga större krav på sin växtplats. Den har en frisk citronsmak och passar utmärkt till fisk, sallad, ägg, lugnande te och som dekoration på efterrätter och bakverk. Några färska blad i vattenbringaren ger vattnet en god citronsmak.

Dragon är en perenn kryddväxt som blir 60-80 cm hög. Det finns både fransk och rysk dragon. Fransk dragon har mycket godare smak men är inte lika härdig som rysk. Dragon används mestadels färsk, men går att frysa. Den har en lakritston som passar fint med fisk, ägg, kyckling och lamm. En klassisk krydda i både hollandaise- och bearnaisesås.

Timjan, en perenn kryddväxt som blir 10-20 cm hög. Torktålig och vacker marktäckare. Odlas i stenparti i full sol, eller i krukor. Timjan finns i många olika smaker och variationer. Trädgårdstimjan passar till vilt, pasta, potatis, soppor och örtte. Vissa sorter är känsliga för hårda vintrar och barfrost, så täck gärna om du odlar den på friland.

Basilika fungerar i Sverige som en ettårig ört om man odlar den utomhus. Många smakvarianter, med olika färg och form på bladen. Blir 20-30 cm hög och vill stå vindskyddat och varmt, med jämn fuktighet i jorden. Perfekt att odla i växthus eller i kruka stående ljust inomhus. Äts färsk i tomat- och mozzarellasallad, örtsåser, pesto och asiatiska rätter.

Mynta är en perenn växt med mycket god, jag skulle vilja säga hysterisk, spridningsförmåga. De sprider sig med underjordiska utlöpare så de bör odlas med någon form av rotspärr t ex en nedgrävd kruka utan botten. Jag har lärt mig av gamla misstag och odlar min i kruka, det går också bra. Det finns en uppsjö av sorter och arter med stor variation i smak och utseende. Mynta är gott till örtte. Smaksättning av sallader, såser och lammrätter. Gott i smoothies. Kan både torkas och frysas. Dekoration på bakverk och desserter. En myntakvist i vattenkaraffen för smaksättning.

Kungsmynta eller ”Nordens oregano” som den ibland kallas, är en av våra vanligaste kryddväxter. Den är mycket lättodlad. En perenn halvbuske som blir 30-40 cm hög. Sprider sig lätt med utlöpare och frön. Uppskattas av fjärilar, humlor och bin. Går att använda som oregano men är även god till lamm, soppor, örtte och i bröd. Kan mycket väl torkas.

Persilja är en av våra vanligaste färska örter. Det finns både krusig- och slätbladig persilja. Persiljan är en bienn (tvåårig) växt som ger bäst skörd första året. Kan användas färsk i nästan alla maträtter, i sallader och som garnering. Man skall inte torka persilja, men den går bra att frysa.

Rosmarin är en flerårig kryddväxt och halvbuske, med god smak och arom. Det är en torktålig solälskare som omgetts av mystik ända sedan antiken. Den är inte vinterhärdig i hela Sverige, men den kan odlas i kruka och vinterförvaras ljust och frostfritt. Rosmarin passar till lamm och kyckling. God i inläggningar med fetaost eller som smaksättare i vinäger.

Salvia är en flerårig halvbuske som blir 40-50 cm hög. Den är både fin som kantväxt och i rabatt. Är vacker tillsammans med t ex rosor och lavendel. Det är en halvhärdig kryddväxt. Ibland kan vintern gå hårt åt den då kan man klippa ner den till hälften på våren så ser den inte risig ut. Den kan med fördel odlas i kruka. God till kött, fågel och tomat, pasta, bönor och fetaost. Kan även rekommendera friterade salviablad som tillbehör.

Vad är definitionen av en krydda? ”En krydda består enligt definitionen av ätliga delar av växter, som traditionellt tillsätts mat på grund av sin smak, arom och färg. Förutom att använda kryddor inom matlagningen för att tillföra smak och förlänga hållbarheten så används även kryddor som medicin, som färgämnen och vid parfymtillverkning.” Källa: Wikipedia.

Vad är en perenn? ”Perenner är fleråriga örtartade växter som vissnar ner på vintern och börjar växa igen på våren.” Källa: Wikipedia.

Tallen i perspektiv

Pinus sylvestris – vår inhemska tall. Trädet som blivit ett kännetecken för Åhus.

Nog har de flesta koll på den mest fotograferade tallen i Skåne. Den står ju där, mitt på stranden, något ödsligt och med en målerisk framtoning. Den finns till och med representerad på bild i boken Stadsträdslexikon som är skriven av Henrik Sjöman, min handledare från studierna vid SLU. I boken får den representera vår vanliga inhemska tall, så vår Åhustall kan numera ses av alla trädgårds- och landskapsakademiker då boken på kort tid har blivit likt en trädbibel i utbildningen på SLU.

Men det är ju inte den enda tallen vi har i Åhus. Många har trädgården full. Vissa gillar det och andra tycker att det gott skulle kunna räckt med att det fanns en högst två, eller rent av ingen alls, på tomten eller för den delen på golfbanan. Själv hade jag gärna sluppit några av tallarna vid hål 4 på Åhus Västra. Saknar du däremot tall, eller vill ha ännu fler, på tomten kan man ordna detta. Det finns många arter av tall som fungerar i våra trädgårdar stora som små, breda, krypande, långbarriga, kortbarriga och spretiga varianter. Även för inomhusbruk finns men då i pappersformat, en uppsjö av fina fototapeter där ljuset letar sig ner mellan tallars grenverk.

Tallen är en tolerant rackare som tål att stå från mycket kargt och torrt till blött och kallt. Från karg berghäll till myr. På riktigt goda jordar med mycket näring så blir de ståtliga exemplar om man ser till att hålla bort alla andra träd som också gillar den platsen (och de är många). Den konkurrerar nämligen dålig med andra träd då den skuggas ut mycket enkelt. Därför har den anpassat sig för att klara platser som andra träd ratar bara för att få vara ensam om ljuset. Ett sätt att överleva.

För många år sedan såg jag en dokumentär som etsade sig fast i minnet. Det handlade om en trädfotograf som vigt sitt liv att ta landskapsfoton och särskilt då på tallskog i olika ljus. Morgonljus, kvällsljus, daggiga dagar, dimmiga dagar mm. Jag blev helt fascinerad av hans bilder. Denna koreanska fotograf, Bae Bien-U, är världsberömd och då särskilt för hans foto på de sydkoreanska knotiga tallarna som tydligen ses som andliga varelser. Och nog är det något alldeles särskilt med vår egen Åhustall på Täppetstranden, som gjort att den blivit så fotograferad.  

Fakta I trädbibeln Stadsträdslexikon står att läsa att tallsläktet omfattar ca 110 arter och med det blir den det störst bland barrväxterna och att vår inhemska tall är den art inom släktet som har den största geografiska utbredningen. Du hittar den vildväxande i Nord- och Centraleuropa och i norra Asien. Vill man läsa mer och är intresserad av träd i allmänhet så är ett tips att köpa hem boken som är skriven av Henrik Sjöman & Johan Slagstedt. Båda har en gedigen växtkännedom och undervisar bland annat på SLU i Alnarp.

Anna-Lena och jag, Helen, hoppas att ni får härliga soliga dagar i Åhus, och vem vet, ni kanske landar för en stund i skuggan av en tall för lite svalka.

Sju blommor under min huvudkudde!

Under midsommarnatten får växterna magiska krafter. Sju sorters blommor skall plockas under tystnad och placeras under kudden och då skall du drömma om din framtida kärlek. Nu har jag redan hittat min kärlek men här kommer sju av mina favoritblommor som hör sommaren till. Om de har magiska krafter får du testa själv.

Astrantia major ’Star of Fire’/stjärnflocka  –  En, enligt mig, sanslöst vacker blomma. Som ett smycke. Tål att betraktas på riktigt nära håll. Så ner med näsan i rabatten. Då ser du att blomman egentligen inte är en blomma utan många små blommor i en flock omgiven av svepeblad. Blommar under juni till september. Detta är en odlingsvärd gammeldags perenn som både är skir och robust på samma gång. Blir ca 70 cm hög. Den trivs i näringsrik fuktig men väldränerad jord. I Åhus kan den med fördel placeras i woodland eller en skuggrabatt där det inte blir allt för torrt. Med ett litet tillskott av kompost på våren så kommer den att skrika av glädje och förgylla din midsommar.

Bistorta officinalis ’Superba’/stor ormrot  –  Som mjuka fluffiga rosa trumpinnar står de i rabatten. Man kan inte låta bli att dra handen genom dem. Inte heller detta är en blomma utan många små, rosa blommor som sitter tätt och bildar långa toppställda ax. Blommar under maj till juli. En lättodlad marktäckande perenn som lätt kan ta över så man behöver hålla efter den. Men den är vackrast i stora sjok tycker jag så ge den lite utrymme. Blir ca 60 cm hög. Även denna vill ha lite mer fukt så i Åhus bör den placeras i halvskugga.

Geranium macrorrhizum/flocknäva  –  En delikat och söt liten blomma. Vi brukar prata om ballerinor och grovjobbare. Detta är definitivt en grovjobbare men blomman är vacker som en ballerina. Nävor över huvud taget är marktäckarnas marktäckare utan tvivel. Bör finnas i varje trädgård, då skulle det sparas mycket tid och arbete med ogräsrensning. Det finns många olika sorter som passar i allt från sol till skugga. Flocknävan är en otroligt lättodlad och kravlös perenn som sprider sig snabbt och är därför en ypperlig marktäckare. Blommar nästan hela sommaren, juni till augusti, blir ca 20-40 cm och trivs i sol till skugga. Nästan för bra för att vara sann.

Leucanthemum vulgare/prästkrage  –  Vem kan motstå en prästkrage? Inte jag i alla fall. Ett måste i midsommarbuketten. Passar i en gammeldags rabatt tillsammans med blåklockor, riddarsporrar och rosor eller i ängsplanteringen. Vill stå ljust, blommar juni till oktober och blir ca 20-90 cm beroende på namnsort.

Salvia nemorosa ’Caradonna’/stäppsalvia  –  Älskar kombinationen av friskt gröna blad med nästan svarta stjälkar och mörkvioletta blommor. Tycker om att använda den i stora stråk så att den löper som en flod genom planteringen. En riktigt användbar perenn som står stadigt och upprätt i rabatten. Blommar länge, juni till september. För ett andra flor på hösten beskärs växten direkt efter blomningen. Blir ca 60 cm hög. Vill stå i full sol.

Tellima grandiflora/anagrambräcka  –  Skall försöka förklara varför jag älskar denna växt. Blommorna är gröna och ganska oansenliga. Ensamma är det kanske inte så mycket med dem men när de planteras i stora grupper så bildar blommorna gröna pärlande skyar och då blir man bara kär. Utvecklas bäst i något fuktig jord och i halvskugga. Rent utseendemässigt är det också där den passar bäst tycker jag, för då lyser den riktigt upp i skuggan. Blommar i maj till juni och blir ca 35-50 cm hög.

Thalictrum ’Elin’/trädgårdsruta  –  Detta är en riktig wow-växt på många sätt. När bladen tittar upp ur marken på våren så är de purpurfärgade för att sedan övergå till daggigt grågröna. När jag köpte mitt exemplar under en resa till Holland för ett antal år sedan när jag var ung och grön, blivande växtnörd så stod det på lappen att den skulle bli ca 2-2,5 m hög. Feltryck trodde jag eller kanske bara i Holland. Men det stämde. Högst där uppe över mitt huvud bildas sedan stora yviga skyar av violetta små blommor med limegula ståndare. Oemotståndliga och ouppnåeliga.

Helen & jag, Anna-Lena önskar er en riktigt skön och avkopplande midsommar så hörs vi snart igen.

Chelsea Flower Show

Fakta: Chelsea Flower Show är en årligen återkommande trädgårdsutställning i London. Det arrangeras av Royal Horticultural Society (RHS) på Royal Hospital i Chelsea i maj månad. I år är det 23-27 maj som gäller.

Chelsea Flower Show brukar kallas för trädgårdsdesignernas motsvarighet till Paris Fashion Week. Här visas morgondagens trädgårdsdesign, växtnyheter och trädgårdsprodukter upp. Varje år lockar den till sig ca 150.000 besökare, däribland medlemmar av den engelska kungafamiljen som deltar vid öppningsdagen varje år.

Första gången RHS anordnade denna trädgårdsshow var 1862. Det är 145 år sedan. Tala om ett vinnande koncept. Då var det inte i Chelsea utan i Kensington utställningen hölls. Det var först 1913 som den flyttades till sin nuvarande plats.

Som trädgårdsintresserad är det en spännande upplevelse att besöka Chelsea. Att få så mycket trädgård på så kort tid. Äta måste man och det finns ett stort utbud av matställen på området. Det är skönt att få sätta sig ner efter ett tag för att ta något att äta och självklart sippa på en pimms. Vi besökte Chelsea 2016 för att bland annat se nyheterna på växtfronten. Men mest åkte vi dit för att uppleva stämningen och se trender och bli inspirerad av våra kollegor i branschens idéträdgårdar. 

Lite roligt att veta.

Redan från start var trädgårdstomtar bannlysta på tillställningen. Det har ändå varit utställare som har smugglat in dessa tomtar och gömt i sina utställningsträdgårdar genom åren. För fyra år sedan var det äntligen dags att ändra på regeln och tomtarna var välkomna till Chelsea Flower Show.

Tre företag har ställt ut sen starten på Chelsea Hospital området 1913. Kelways, McBean´s Orkidéer och Blackmore Langdon. Lång och trogen tjänst!

Under 19 dagar byggs utställningen upp från grunden och är sedan öppen för visning i fem dagar.

Sista timmen på sista visningsdagen så får utställarna lov att säljer sina växter och det är många som passar på att köpa. Detta är en riktigt rolig syn att se. Folk kånkar runt med gigantiska växter på gatan, i tunnelbanan, på bussarna, ja det känns som dom är överallt.

Årets perenn 2017, Phlox stolonifera ’Alba’, krypflox.

Foto: Perennagruppen

”Det intensiva gröna bladverket i kombination med blommorna, som är de vitaste vita, ger växtväven en unik lyster.”  Så skriver Perennagruppen om årets val, krypflox ’Alba’.

Vi startar igång årets första trädgårdsartikel med 2017 års perenn. Perennen är utvald av perennagruppen och uppvisad på trädgårdsmässan, Elmia Garden i september förra året. Valet hamnade på Phlox stolonifera ’Alba’ – krypflox.

Vad vill krypfloxen ha för förutsättningar för att trivas och må bra? Jo, det är en frisk och lättodlad växt som trivs nästan överallt. Den trivs bra både på de sandiga väldränerade till de mer kompakta jordarna. Men undvik ytterligheterna, de mest torra och blöta jordarna, för där kommer du inte att kunna nyttja växtens fulla potential. Några större ljuskrav har den inte, den tål att stå både på ljusa till de mer skuggiga platserna. Men tänk att ju ljusare den står ju mer fukt i marken vill den ha. Är jorden alkalisk eller sur så är inte det heller några större problem, flexibilitet även här.

Som ni vet brukar vi kallar vissa växter för grovjobbare. Detta är växter som täcker och skuggar marken så att ogräs har svårt att etablera sig just där. Krypfloxen kan man lägga till i denna kategori. Den sprider sig sidledes och bildar en fin frodig matta utan att för den delen ta över helt i rabatten. Ca 15 cm hög blir den. Den kommer igång och grönskar tidigt på våren och kan behålla sina gröna blad långt in på vintern. Perfekt för att hålla ogräs borta. I maj-juni sätter den igång att blomma i vitt, oftast rikligt. Vita blommor har en tendens att se lite skräpiga ut men det gör inte krypfloxens utan de försvinner diskret av sig själva. Skulle du inte tycka om vit blomning så finns även sorter i blå till rosa nyanser. Till exempel den purpurrosa sorten ’Home Fires’ och den blåvioletta sorten ’Blue Ridge’.

Det är kanske inte konstigt att denna flexibla växt är något som perennodlarna vill lyfta fram lite extra då den har så många kvaliteter. Så har du en plats i din trädgård som krypfloxen skulle passa in så ta dig en tur till plantskolorna i vår för det brukar inte vara några problem att hitta årets perenn i plantskolorna under följande säsong.

Viktigt att tänka på är att alla nyplanterade växter ska vattnas vid behov tills de är etablerade, även de som tål att stå torrt. När det gäller perenner så brukar man räkna med att det ta en till två växtsäsonger för dem att etablera sig.


Faktaruta

Perennagruppen består av 15-tal företag som odlar perenner. De utser årligen årets perenn. Den presenteras på Elmia Garden, en trädgårdsmässa som går av stapeln i september. Syftet med detta är att lyfta fram en särskilt värdefull trädgårdsväxt som har ett extra prydnadsvärde eller har, enligt odlarna, blivit bortglömd. Viktigt är att perennen är frisk, vacker och lättskött. Vill du läsa mer så gå in på deras hemsida så kan du se vilka växter som fått utmärkelsen sen 1997. Mycket läsvärt!